Paprike i jaja
Jednostavan i brz doručak bi mogao ovako da izgleda. Priprema ne iziskuje puno vremena , a dovoljno je jak obrok da vas drži duži vremenski period. Kako je period pripreme zimnice i ajvara , ovo je sjajan predlog kako da iskoristite višak i napravite savršen i zdrav doručak.
Potrebni sastojci :
2 jaja
2 manje pečene paprike
puter
morska so po ukusu
crni susam
parmezan
Priprema :
Iseckati pečenu, očišćenu papriku na kockice i propržiti je na puteru. Kada se malo proprži dodati jaja , posoliti po ukusu i mešati dok se ne napravi kajgana. Dodati crni susam i parmezan.
Ja sam nakon ovog obroka popila instant kafu, koju sam zasladila sa kockicom čokolade od 75 % kakaa i posula je kokosom.
Sun dried tomato
Sun dried tomato je izvorno sušeni paradajz na suncu, međutim probala sam da ga spremim u rerni i oduševila se njegovim ukusom. Priprema je krajnje jednostavna.
Potrebni sastojci :
8 zrelih paradajza
4 čena belog luka
1 kašika sušenog origana
125 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
so morska po ukusu , kao i mleveni biber
Priprema :
Zagrejati rernu na 150 ili 160 stepeni. Staviti papir za pečenje u pleh ,iseći paradajz na pola, izgnječiti beli luk . U posebnu posudu stavite maslinovo ulje, izgnječen beli luk, origano, so i biber.
Četkicom ili kašikom premazati svaku isečenu stranu paradajza.
Peći u zagrejanoj rerni oko 2 sata.
Kada je paradajz gotov , izvaditi iz rerne i sačekati da se prohladi. Tako prohlađen paradajz možete staviti u teglu ili staklenu činiju i preliti ga sa maslinovim uljem i držati u frižideru.
Ovaj sjajan prilog sam iskoristila za doručak sa pršutom, gaudom, maslinama, rotkvicama i sve to zalila kefirom.
Salata kao obrok
Ova salata se vrlo jednostavno priprema, ukusna je i hranljiva.
Potrebni sastojci :
jedno pakovanje mix zelene salate
20 gr Gaude
50 gr domaće pečenice
1 kašika maslinovog ulja
so morska po ukusu
Tzatziki dresing
Priprema :
Pakovanje mix zelene salate pažljivo operite mlakom vodom i dobro ocedite. Kada ste osedili posolite po ukusu, dodajte maslinovo ulje i sve dobro promešajte.
Stavite u tanjir, koji ćete oivičiti pršutom.
Zatim na salatu nožem za sir isecite gaudu i sve to prelijte tzatziki dresingom.
Tzatziki dresing
Ovo je izvorno grčka salata , ali sam ja ipak napravila ređe i koristim ga kao veoma ukusan i osvežavajući dresing. Priprema je krajnje jednostavna ,
Potrebni sastojci:
2 duga krastavca
4 čena belog luka
pola vezice mirođije
so morska po ukusu
400 ml domaćeg kefira
malo maslinovog ulja
beli biber
po potrebi kašičica kisele pavlake
Priprema :
Krastavce pažljivo oprati, iseći krajeve i oguliti. Preseći na pola po dužini i odstraniti semenke, zatim izrendati, posoliti i ostviti da se dobro iscede.
Za to vreme izgnječiti beli luk, dodati mirođiju, domaći kefir i malo maslinovog ulja i beli biber.
Kada se krastavc dobro ocededio dodajte u belu smesu i dobro promešajte, ukoliko vam gustina nije dovoljna možete opciono dodati kisele pavlake.
Dresing možete koristiti uz raznorazna jela.
Lettuce wrap
Ko voli sendviče, ovaj wrap je savršeno rešenje. Jednostavno se priprema, ukusno je, zgodno je i za poneti na posao.
Potrebni sastojci :
2 lista iceberg salate
3 parčeta pečenice
1 pečena paprika
1 list gaude
Priprema :
Glavicu iceberg salate iseći tako da se odstrani samo koren, kako bi lakše izdvajali listove i pažljivo je operite. Staviti jednu na drugu i premazati tzatziki dresingom. Pečenu papriku očistite i odstranite od semenki i stavite je preko namaza. Preko toga stavite pečenicu, zatim gaudu i sve je dnostavno urolujte.
Da biste lakše jeli presecite wrap na pola i uživajte.
Stelja & patlidžan
Evo jednog jakog doručka. Kako sam ljubitelj pršute, nedavno sam čula za stelju, koja je jedan od specijaliteta u Crnoj Gori,i reših i da je nabavim i probam. Kako se pravi do ovčijeg mesa, ima izuzetno jak ukus, pa ako ste ljubitelji jakih ukusa, topla preporuka da je probate.
Kao dodatak sam koristila pate od patlidžana. malsinu i čeri paradajz i naravno zalila sam sve to sa domaćim kefirom.
Stelja se tanko iseče,a pate se pripremi prethodno.
Pate od patlidžana
Potrebni sastojci :
1 veći patlidžan
2 čena belog luka
2 kašičice dijon senfa
150 gr punomasnog belog sira
morska so po ukusu
krupno mleveni šareni biber po ukusu
Priprema :
Patlidžan oprati. Reru uključiti na 200 stepeni, gornji i donji grejač. Na pleh stavite papir za pečenje i patlidžan stavite na papir i pecite oko sat vremena. Kada vreme istekne , izvadite pleh i sačekajte da se patlidžan ohladi. Kada se prohladio, presecite po dužini i jednostavno kašikom izvadite meso patlidžana i stavite ga u seckalicu. Dodajte ostale sastojke i izblendirajte. Ako nemate seckalicu probajte sa štapnim mikserom. Oba načina sam probala, moja preporuka je seckalica jer se lepše i lakše sjedini.
Paštetu stavite u posudu , zatvorite je i držite u frižideru. Može da stoji nedelju dana, i neće izgubiti nikakav ukus.
Sir &jaja
Jaja volim u svim kombinacijama, evo jedne ukusne, i koja će vas držati sitim duži vremenski period.
Potrebni sastojci :
20 gr putera
2 jaja
100 gr punomasnog belog sira
morska so po ukusu
vlašac
čeri paradajz
Priprema :
U tiganj stavite puter, i kada se otopi dodajte jaja, morsku so po ukusu i izmrvljen sir. Napravite kajganu od jaja, i jelo je spremno. Sipajte u tanjir i ukrasite vlašcem, i dodajte po želji čeri paradajz.
Još jedna ideja kako spremiti jaja. Mogu slobodno reći da je ovo moja pobednička kombinacija.
Potrebni sastojci :
20 gr putera
1 struk mladog luka
2 jaja
morska so po ukusu
šaka rukole
Priprema :
Mladi luk oprati , i iseći koren glavice luka, kao i sasvim donji deo perca. Iseći ga na kolutove. U zagrejani tiganj staviti puter, zatim mladi luk i krtako propržiti. Zatim dodati jaja, posoliti i mešati dok se ne pretvori u kajganu, Oprati rukolu i odstraniti petiljke i staviti na kajganu.
Jaja & mladi luk
Još jedna ideja kako spremiti jaja. Mogu slobodno reći da je ovo moja pobednička kombinacija.
Potrebni sastojci :
20 gr putera
1 struk mladog luka
2 jaja
morska so po ukusu
šaka rukole
Priprema :
Mladi luk oprati , i iseći koren glavice luka, kao i sasvim donji deo perca. Iseći ga na kolutove. U zagrejani tiganj staviti puter, zatim mladi luk i krtako propržiti. Zatim dodati jaja, posoliti i mešati dok se ne pretvori u kajganu, Oprati rukolu i odstraniti petiljke i staviti na kajganu.
Punjena jaja
Ovo može biti kako doručak, tako i večera. Pripreme gotovo da i nema osim ako niste pripremili pate od patlidžana.
Potrebni sastojci :
2 jaja
2 parčeta pršute
3 čeri paradajza
5-6 crnih maslina
vlašac za ukras
Priprema :
Skuvati jaja, da ne budu rovita. Paradajz opratati. Iseći 2 parčeta pršute, pripremiti masline. U činiju staviti 2 kašike namaza od patlidžana. Kada se jaja skuvaju, oljuštiti ih i preseći na pola, zatim izvaditi žumanca i staviti ih u činiju u kojoj je namaz. Sve zajedno dobro sjediniti pa stavljati kuglom za sladoled u svaku polovinu jaja. Iseckati vlašac i ukrasiti punjena jaja.
-
Obrok salata
Ova salata je savršen LCHF obrok koji se može poneti i za posao. Priprema je jednostavna.
Potrebni sastojci :iceberg salata4 parčeta pečenicecrni susamso morska po ukusuPriprema :Iceberg salatu oprati i iseći na trakice. Pečenicu iseći na kockice i ispržiti na teflonu bez upotrebe masti ili putera. U tiganju ispeći kratko crni susam.U tanjir ili činju staviti salatu, pečenicu , so. Kašikom staviti dresing ,ja sam stavila dve. U sredinu salate staviti kašikom za sladoled kuglu namaza od patlidžana i sve posuti crnim pečenim susamom. Paprike punjene sirom
Jesen je uvek u simbolu paprika, s toga nisam im odelala ni u ovoj kombinaciji.Potrebni sastojci :1 crvena paprika3 kašike ricotta sira1 kašika pečenog crnog susama1 list pršute1 maslinaPriprema :Isečemo pokopac paprike i odstranimo je od semenki. U teflonu ipeći susam. U posudu stavimo sir , dodamo po ukusu soli i susam , zatim sve dobro izmešamo. Papriku puniti kašikom i na kraju fil dobro utisnuti i ostaviiti oko sat vremena u frižideru, naravno može i duže. Nakon sat vremena isćei papriku na odgovarajuće parčiće, ja sam isekla malo deblje. Služiti kako vam volja. Ja sam lično jela uz pršutu i kuglu namaza od patlidžana, na koju sam stavila maslinu. Ko voli paprike neka uvrsti u jelovnik i ovaj recept.Ovo možete uvrstiti kako u doručak , tako i u međuobrok. A što je najvažnije jako je hranljivo i vremenski će vas dugo držati sitim. Lako se priprema i idealno je za doručak na poslu.
Potrebni sastojci :
2 kašike chia semenki
oko 2 dcl kefira
Priprema :
U čašu sipate kefir i dodajte chia semenke. Sačekajte od 10 do 15 minuta da nabubre i ukusan obrok je očas posla spreman.
Avoca salad
Ja sam stari obožavatelj i verni fan avocada od kad sam se prvi put sa njim susrela, zato ga rado volim uvrstiti u razne obroke. Ova salata vam može biti savršen početak dana, zato vam predlažem da je probate.
Potrebni sastojci :
iceberg salata
1 avocado
1 šargarepa
pola limuna
1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 kašika domaćeg majoneza
1 kašika grana padano sira
2 lista pršute
crni susam
so morska po ukusu
6-7 crnih maslina
Priprema :
Iceberg salatu oprati i iseći na trakice. Šargarepu oljuštiti i izrendati na krupno rende ili nožem na trakice. Avokado preseći na pola, zatim košticu zaseći nožem kojim ćete izvaditi košticu. Pažljivo kašikom oljuštite avokado i isecite ga na tanke kriške. U tiganj kratko istostirajte susam.
U posudu u kojoj ćete služiti salatu , stavite salatu i šargarepu koju ćete posoliti i preliti maslinovim uljem i limunovim sokom , pa sve dobro promešajte. Zatim poređajte avokado, pršutu,masline. Sve prelijte sa majonezom i pospite parmezan i suvo pečeni susam. Brza i ukusna salata je spremna za jelo, na vama je samo da uživate.
Pizza omlet
Jaja spadaju u čest doručak u ovoj ishrani, ali dobra je stvar što možete da ih pripremate na razne načine. Jedan od predloga je i pizza omlet.
Potrebni sastojci :
2 jaja
10 gr putera
3 čeri paradajza
1 kašika sira grana padana
Priprema :
Jaja izlupajte te ih viljuškom umutite. Paradajz operite i isecite na četvrtine. Puter stavite na tiganj kada se otopi stavite umućena jaja, te malo viljuškom promešajte. Tada možete da smanjite vatru i poklopite tiganj. Nakon 2 minuta stavite pardajz i sir i opet poklopite na 2 minuta. I omlet je spreman za doručak.
Jaja na oko & salata
Kada doručkujem kod kuće volim da uvrstim jaja na razne načine. Bojala sam se da ću pasti u iskušenje da umačem hleb u žumance, i da se neću dovoljno najesti :). Ali kada sam probala ovakvu kombinaciju, ne da nisam bila gladna duži vremenski period, nego sam imala toliko energije da vam ne mogu opisati .
Potrebni sastojci :
2 jaja
1 kašičica masti
prstohvat crnog susama
so morska po ukusu
1 šargarepa
1 celer
1 kašika hladno ceđenog maslinovog ulja
1/2 limuna
so morska po ukusu
šareni, krupno meleveni biber po ukusu
Priprema :
Šargarepu oprati, oljuštiti i iseći ljuštilicom na trakice. Celer oprati, oguliti i takođe ga iseći na trakice. Začiniti sokom od limuna i maslinovim uljem i začinima, te ostaviti malo u frižider da odstoji.
U tiganj stavite mast , te dodajte 2 jaja. Samo ih razbijte , dodajte so i susam. Za par minuta jaja su pržena, salata spremna , a kada završite obrok nećete se osećati teško, već ćete imati energije za izvoz. :)
Matovilac salata
Ova salata je sjajan obrok koji možete jesti , kako kod kuće, tako i na poslu. Priprema je brza , jednostavna i veoma ukusna. Meni je matovilac sjajna zamena rukoli, i često ga koristim uz razna mesa, kao i u salatama. Matovilac obiluje vitaminom C , čak ga tri puta više sadrži od zelene salate.Takođe sadrži gvožđe koje nam je neophodno za naš organizam. Eto još jednog razloga da napravite ovu salatu.
Potrebni sastojci :
matovilac
2 čeri paradajza
30 gr gorgonzole
50 gr slanine
1 jaje
hladno ceđeno maslinovo ulje
so morska
suvo pečeni crni susam
kapar za dekoraciju
Priprema :
Skuvati jaje , da bude tvrdo kuvano. Slaninu iseći na trakice i propržiti je na teflonu. Oprati matovilac, te ga staviti u činiju. Čeri paradajz oprati, i iseći na četvrtine , dodati ga matovilcu, posoliti i dodati ulje. Dodati slaninicu, jaja koja ste isekli na polovine, sir na kockice i susam , koji ste ispekli na suvom teflonu. Ja sam na polovine jaja stavila kapar.
LCHF muffin
Ko kaže da u LCHF nema kolača ☺? Ovoga puta sam se odlučila za slane muffin-e. Ukusni, mekani za poneti ili ne, ulepšaće vam dan. Sjajni su i kad su hladni. Uz domaći kefir pun pogodak.
Potrebni sastojci :
2 jaja
1 velika kocka gaude
so morska po ukusu
biber krupno mleveni
1 kašičica sušenog peršuna
1 glavica karfiola
2 mlada luka
50 gr slanine
puter za podmazivanje kalupa
Priprema :
Karfiol oprati, i izblendirati cvetiće, te prokuvati u slanoj vodi oko 20-ak minuta. Procediti dobro i staviti u kuhinjsku krpu, te još dodatno procediti.
Mladi luk oprati, iseći na kružiće, slaninu na kockice. Zajedno propržiti kratko na teflonu i ostaviti da se malo prohladi.
Smesi od karfiola dodati jaja, izrendan sir, biber, so, peršun i mladi luk i slaninu. Sve dobro promešati i kašikom puniti kalupe za muffin-e, koje ste prethodno premazali puterom.
Rernu zagrejati na 180 stepeni, i peći ih dok ne porumene. Na vama je samo da napravite i guštate !
Oopsie lepinje
Konačno je došao na red i oopsie bread ☺. Nisam ga do sad pravila, ali sada znam da će čest gost biti u mojoj kuhinji. Priprema je brza, jednostavna a rezultat je ukus koji je savršen.
Potrebni sastojci :
3 jaja
120 gr sremskog sira (ili ABC sir )
prstohvat morske soli
crni susam ( može i beli )
1/2 kašičice praška za pecivo
Priprema :
Belanca umutiti sa solju u čvrt sneg. Žumanca umutiti, pa dodati prašak za pecivo i sir, te dobro umutiti da masa bude ujednačana. U žumanca dodavati belanca, kašiku po kašiku i pažljivo mešati da ostane čvrsta struktura.
Rernu zagrejati na 150 stepeni. Na pleh staviti pek papir i kašikom sipati smesu ( dovoljna je jedna kašika za jednu lepinjicu ), ali ostaviti dovoljan razmak, jer će se lepinjice širiti u toku pečenja. Sve posuti susamom i peći oko 25 minuta.
Ja sam se ovoga puta uz oopsie odlučila za sporo pečeni paradajz , koji je preukusan, pršutu i kapar. Odlična kombinacija za jedan doručak ili ranu večeru.
Prosciutto rolls
Kada nemam puno vremena za pripremu doručka, jednostavno pripremim ove ukusne rolnice. Pošto obožavam pršutu, meni ove rolnice, ne mogu da dosade. Ako imete nenadane goste, možete ih na brzinu pripremiti, i drage ljude, lepo ugostiti.
Potrebni sastojci :
2 lista pršute
2 kašike sremskog sira
1/2 glavice crvenog luka
matovilac
3 rotkvice
Priprema:
Rotkvice i matovilac oprati.Luk oljuštiti, i iseći na kolutove. Rotkvice iseći što tanje. Pršutu premazati sirom, poređati trakice luka i matovilac, te urolati. Servirati uz ostatak povrća i guštati uz na primer neko fino crveno vino.
Omlet salata
Za savršen početak dana predlažem omet salatu, koja je ukusna, i jako hranljiva. Kada za doručak jedem jaja, sitam sam gotovo više od pola dana.. Evo jednog predloga, kako da jaja jedete na potpuno drugačiji način.
Potrebni sastojci :
2 jaja
2 parčeta pršute
baby mix salata
so morska po ukusu
biber krupno mleveni po ukusu
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica putera
prstohvat crnog susama
Priprema :
Salatu oprati i začiniti uljem. Posoliti i pobiberiti. Iseckati pršutu. I sve zajedno promešati.
Otopiti puter na tiganju i dodati umućena, posoljena jaja. Pustiti da se malo uhvate za tiganj, te blago viljuškom mešati smesu, kako bi se lepo zapekao omlet. Smanite vatru, dodajte susam i poklopite tiganj, na 2 minuta. Izvadite ga iz tiganja i isecite na trakice. Dodajte ga u salatu i uživajte u ukusnom obroku !
LCHF tortilje
Evo jedne lepe ideje za LCHF doručak. Ove tortilje su ukusne i pravljene su od ovsenih mekinja. Recept je jednostavan i brzo se priprema. S toga odamh prelazim na isti.
Potrebni sastojci :
2 jaja
2 kašike mekinja
malo maslinovog ulja
so morska po ukusu
1 kašika putera
1/2 iceberg salate
1 šargarepa
1 kašika majoneza
pršuta
Priprema :
Umutiti jaja sa solju, što penastije, dodati mekinje i maslinovo ulje , sve miksati zajedno. Na otopljenom puteru, pržiti tortilje u tiganju.
Ja sam ih filovala, tako što sam iseckala iceberg salatu, izrendala šargarepu i sve pomešala sa domaćim majonezom. I tom salatom punila tortilje, dodala sam i pršutu pride.
Bio je to jako, jako ukusan doručak. Moram da priznam, da ću ga uskoro ponoviti.
Brocoli muffins
Ukusnih li mafina ! Još jedna savršena ideja za doručak. Mogu se pripremiti i kao pita u vatrostalnoj posudi, a ja sam se usudila da probam da ih napravim u korpicama za mafine. Jako su zgodni i za poneti na posao.Potrebni sastojci :
400 gr brokolija
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
50 gr putera
150 gr pršute ili nekog domaćeg mesa
150 ml neutralne pavlake ( mlečne )
1 kašika dijon senfa
150 gr gaude
4 jajeta
Priprema :
U tiganju otopiti puter, propržiti sitno iseckan crni luk i beli luk. Dodati cvetiće brokolija, kratko prodinstati pa dodati sitno seckanu pršutu. Nakon nekoliko minuta, skloniti sa vatre.
Jaja umutiti sa pavlakom i senfom, i prohlađen nadev dodati, sve promešati i dodati izrendan sir. Sve opet zajedno promešati.
Rernu zagrejati na 200 stepeni. Korpice puniti kašikom i stavljati ih u modle za mafine. Peći oko pola sata, ali povremeno gledati da vam ne zagore.
Ja sam ove preukusne mafine zalila sa domaćim kefirom, vi možete piće po izboru.
Fritatta
Ko još ne voli fritattu ? Jaja, zaista volim na sve načine, a ovoga puta sam se odlučila za ukusnu frittatu. Ima ukus mediterana, koji mi nedostaje, ovih zimskih dana. Priprema je kranje jednostavna, verujem da ćete uživati u pripremanju.Potrebni sastojci :
2 jaja
3 čeri paradajza
3 masline
30 gr sira gran padano ( rendani )
30 gr ricotta sira
so morska po ukusu
biber krupno mleveni šareni po ukusu
sušeni origano
1 kašika maslinovog ulja
Priprema :
Paradajz oprati i iseći na četvrtine. Masline iseći na kružiće. Jaja posoliti, pobiberiti i izmutiti.
U tiganj sipati maslinovo ulje, te dodati paradajz. Nakon kratkog prženja , dodati jaja, ricotta sir i masline. Krako promešati i posuti grana padano sirom i origanom.
Smanjiti temperaturu, i poklopiti poklopcem.
Nakon 2-3 minuta vaša fritata je spremna za obedovanje. Uživajte u ukusnom doručku.
Prijatno !
Tuna tacos salad
Dugo me nije bilo na blogu i obećavam neću više praviti baš toliko dugu pauzu.Evo jednog savršenog predloga za obrok po vašem izboru. Tunjevinu obožavam, a ovako pripremljenu, još više. Priprema je brza, i jednostavna.
Potrebni sastojci :
1 konzerva tunjevine sa maslinovim uljem
2 čeri paradajza
peršun
listovi iceberg salate
Priprema :
Listove iceberg salate oprati i iseći ih približno veličini tacosa.
Tunjevinu procediti i staviti u činiju. Paradjaz iseći na kockice i dosati tunjevini. Sve promešati u činiji i puniti listove salate. Ostaje vam da uživate u preukusnom obroku. Prijatno !
Нема коментара:
Постави коментар