Translate

среда, 24. мај 2017.

Lahmacun - turska pizza


Lachmacun je vrsta turske pice. Prodaju se kao ulična hrana u Turskoj. Jako su tanke i prodaju se na komad i podsećaju na tortilje. Obično su nadevene mlevenom jagnjetinom ili govedinom, mada ako više volite možete koristiti i piletinu ili junetinu. Možete im preko staviti list zelene salate i urolati i jesti kao tortilju. Takođe ko voli može dodati ljutu papričicu.
Ovu  Tursku pizzu sam probala dok sam bila u Turskoj nekoliko puta i svaki put sam bila oduševljena, pije se uz ayran - turski jogurt, ali kako sam na LCHF reših da probam ovu pizzu sa oopsie hlebom i kefirom.

Potrebni sastojci :
oopsie hleb (samo što umesto lepinja pravite podlogu za pizzu )
400 grama mlevene junetine
2 glavice crnog luka
2 paradajza
1 kašičica aleve paprike
biber, origano po ukusu
sitno iseckan peršun

Priprema :
Sitno iseckati crni luk i paradajz. Pomešati sa ostalim sastojcima i napraviti nadev kojim ćete pokriti testo.
Umesto testa napravite oopsie podlogu za pizzu , te ispecite 20 minuta, pa izvadite da ga premažete nadevom. Peći još nekih 15 do 20 minuta na 200 stepeni. Pizzu jesti toplu. Veoma je ukusna . Prijatno !

Salata sa pršutom

Od kada sam na LCHF ishrani ,nisam ulazila u pekaru, sve do jednog dana  kada sam ugledala u mojoj lokalnoj pekari obrok salate. Baš sam se obradovala videvši da pored peciva imaju i za nas koji ne jedemo pekarske proizvode - salatu. Rešila sam da je probam.
Sastojci su :
* iceberg salata
* rukola
*pršuta
*parmezan
*dresing od pavlake i majoneza

Moram prizanti da  je odlična ideja za ovako jednu ukusnu salatu, koja je svakako zgodna za poneti na posao. Sada , bez razmišljanja mogu i ja kupovati u pekari bez griže savesti.

понедељак, 08. мај 2017.

Brokoli salata


 Brokoli je veoma važna namirnica za sve one koji vode računa o svom zdravlju.  U svom sastavu sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijujm, natrijum, gvozdje, cink, hrom, vitamine C, A, E, K, B1, B2, B6, B9, mnoštvo flavonoida i enzima.
Brokoli je poreklom iz Italije pa je ovo povrće dobilo naziv po italijanskoj reci broccolo, što u prevodu znači "grana". Danas je u upotrebi širom sveta, može se jesti sirovo (kao salata), ili kuvano. Da bi se postigla sto veca iskoriscenost dragocenih materija, brokoli je najbolje jesti u sirovom stanju ili nakon vrlo kratkog kuvanja na pari. Redovnom i pravilnom upotrebom ove namirnice možemo sačuvati i unaprediti svoje zdravstveno stanje organizma. Poznato je da ova biljka može biti dobra prevencija protiv raka, pogotovo raka debelog creva, dojke i pluća.
Zbog visokog nivoa C vitamina i aminokiselina brokoli jača imuni sistem, stiti organizam od slobodnih radikala i podstiče izbacivanje mokraćne kiseline iz tela.
Visok nivo kalijuma u ovoj biljci pomaže pravilnom funkcionisanju nervnog sistema i mozga.
Dugotrajnom konzumacijom ovog povrća može se usporiti proces starenja organizma.
S obzirom na sve benefite ove biljke, često je uvršćujem u svoje obroke. Ovoga puta sam se odlučila za brokoli salatu, Priprema jedbostavna a za rezultat savršeno ukusan obrok.

Potrebni sastojci :
500 gr brokolija
150 gr slanine
1 šolja iseckanih indijskih oraha
1 pavlaka
100 gr domaćeg majoneza
2 kašike meda
2 kašike jabukovog sirćeta
2 kuvana jaja
parmezan

Priprema :
Brokoliju iseći cvetiće i kratko obariti. Slaninu ispeći na pek papiru i kad se prohladi izlomiti. u činiji pomešati pavlaku , majonez, med i sirće i sve pomešati. Jaja prokuvati i iseći na četvrtine. Indijski orah sitno iseckati. U činiju poređati brokoli , jaja i slaninu sve preliti umakom, i posuti indijskim orahom i parmezanom. Ostaje vam samo da uživate u ovom ukusnom obroku. Prijatno !



субота, 15. април 2017.

Korpice od sira


Evo jedne ideje za neobične i ukusne korpice. Lako se pripremaju, a ukus je fantastičan. Priprema je jednostavna i brza.
Odmah ću preći na recept.

Potrebni sastojci :
200 gr punomsanog tvrdog sira
4-5 parčeta pršute
100 gr sremskog sira
1/2 crvene paprike
5 kapara
biber krupno mleveni
2 mlada luka

Priprema :
Narendati sir, i stavljati manje gomilice na pek papir. Rerna treba da je zagrejana na 160 stepeni. Kada se sir otopi, izvaditi iz rerne i staviti ga preko čašica ili kalupa za muffine i ostaviti da se prohladi.
Mladi luk oprati i iseći ga sitno. Pomešati sa sremskim sirom. Papriku oprati i iseći na kockice. 



Korpice obložiti sa pršutom, te ih filovati sirom, posuti paprikom, i na svaku staviti po jedaan kapar.
Ovo je ukusno predjelo, koje možete pripremiti za neku lepu gozbu. Prijatno !

недеља, 09. април 2017.

LCHF venčić


Evo jedne dekorativne, ali i ukusne ideje kako da napravite ukusan i LCHF venčić. Za poslogu je oopsie hleb ( pravila sam manje lepinjice ), namaz od sira sa prazilukom i crvenom paprikom. Ovaj venčić sam pravila za novogodišnje praznike. Da bih nadomestila sneg, posula sam sve parmezanom, a evo kako se pravi :

Potrebni sastojci :
3 jaja
120 gr sremskog sira (ili ABC sir )
prstohvat morske soli
crni susam ( može i beli )
1/2 kašičice praška za pecivo

sremski sir
2 veća praziluka
1 veća paprika
parmezan za posipanje

Priprema :
3 jaja
120 gr sremskog sira (ili ABC sir )
prstohvat morske soli
crni susam ( može i beli )
1/2 kašičice praška za pecivo

Priprema :
Belanca umutiti sa solju u čvrt sneg. Žumanca umutiti, pa dodati prašak za pecivo i sir, te dobro umutiti da masa bude ujednačana. U žumanca dodavati belanca, kašiku po kašiku i pažljivo mešati da ostane čvrsta struktura.
Rernu zagrejati na 150 stepeni. Na pleh staviti pek papir i kašikom sipati smesu ( dovoljna je jedna kašika za jednu lepinjicu ), ali ostaviti dovoljan razmak, jer će se lepinjice širiti u toku pečenja. Peći oko 25 minuta.
 Lepinjice poređati u krug. Sremski sir pomešati sa seckanim prazilukom i filovati svaku lepinju.Papriku iseći na kockice i poređati na svaku lepinju. Papriku iseći u krug i iseći je na 4 trake, tako oformiti mašnicu. Sve posuti parmezanom i služiti. Sigurno ćete iznenaditi goste , ali i ukućane sa zanimljivim predjelom. Prijatno !

субота, 08. април 2017.

Tuna salad tacos


Dugo me nije bilo na blogu i obećavam neću više praviti baš toliko dugu pauzu.
Evo jednog savršenog predloga za obrok po vašem izboru. Tunjevinu obožavam, a ovako pripremljenu, još više. Priprema je brza, i jednostavna.

Potrebni sastojci :
1 konzerva tunjevine sa maslinovim uljem
2 čeri paradajza
peršun
listovi iceberg salate

Priprema :
Listove iceberg salate oprati i iseći ih približno veličini tacosa.
Tunjevinu procediti i staviti u činiju. Paradjaz iseći na kockice i dosati tunjevini. Sve promešati u činiji i puniti listove salate. Ostaje vam da uživate u preukusnom obroku. Prijatno !

субота, 07. јануар 2017.

Fritatta


Ko još ne voli fritattu ? Jaja, zaista volim na sve načine, a ovoga puta sam se odlučila za ukusnu frittatu. Ima ukus mediterana, koji mi nedostaje, ovih zimskih dana. Priprema je kranje jednostavna, verujem da ćete uživati u pripremanju.

Potrebni sastojci :
2 jaja
3 čeri paradajza
3 masline
30 gr sira gran padano ( rendani )
30 gr ricotta sira
so morska po ukusu
biber krupno mleveni šareni po ukusu
sušeni origano
1 kašika maslinovog ulja

Priprema :
Paradajz oprati i iseći na četvrtine. Masline iseći na kružiće. Jaja posoliti, pobiberiti i izmutiti.
U tiganj sipati maslinovo ulje, te dodati paradajz. Nakon kratkog prženja , dodati jaja, ricotta sir i masline. Krako promešati i posuti grana padano sirom i origanom.
Smanjiti temperaturu, i poklopiti poklopcem.
Nakon 2-3 minuta vaša fritata je spremna za obedovanje. Uživajte u ukusnom doručku.
Prijatno !


LCHF cheesecake


Kako nisam ljubitelj voća, tako ne volim ni voćne namaze, ali to nije slučaj sa limunom. Od kad sam pronašla recept za lemon curd, pripremam ga sa radošću i smišljam načine kako bih ga uklopila sa raznim kolačićima. Ovoga puta sam se setila da bih mogla napraviti neku varijantu cheesecake-a, i moram priznati da sam uživala, ali su i oni koji su imali sreće da ga probaju. S toga predlažem da probate, verujem da ćete uživati i vi.

Potrebni sastojci :
100 gr LCHF keksa recept ovde 
500 gr slatke mlečne pavlake
lemon curd
stevia po ukusu

Priprema :
Keks samleti u blenderu. Pavlaku umutiti sa stevijom.
Recept za lemon curd sam pronašla na predivnom blogu o LCHF kuhinji, tačnije varijanti LCHF ishrane, zelenoj kuri. Blog se zove :https://lchfzelenakura.wordpress.com/, a recept možete pronaći OVDE. Isprobala sam ga i odličan je zaista.
A za cheesecake vam je potrebna teglica ili činija u kojoj ćete ređati sastojke ovim redom :
* mleveni LCHF keks
* slatka pavlaka
* lemon curd
* slatka pavlaka
* posuti sa malo mlevenog keksa
Pa ukoliko imate sve sastojke, predlažem da napravite ovu izvrsnu poslasticu.

LCHF cupcakes


Evo jedna ideja, kako umesto torte da brzo, lako i jednostavno napravite cupcakes.
Već sam pripremala LCHF tortu, od samo 2 sastojka, a jedina razlika je u tome što sam umesto u pleh punila korpice za cupcakes i filovala mlečnom slatkom pavlakom.
Bili su preukusni, i pojeli su se veoma brzo. S toga odmah prelazim na recept.

Potrebni sastojci :
10 jaja
310 gr čokolade ( preko 70% kakaa )
185 gr čokolade (preko 70% kakaa )
200 ml slatke mlečne pavlake
stevia po ukusu

Priprema :
Uključiti rernu na 250 stepeni, da se zagreje. Pripremiti korpice za cupcakes.
Umititi belanca sa trunkom soli u čvrst sneg. Otopiti čokoladu, pa dok se topi, umutiti žumanca, te im dodati otopljenu čokoladu, i lagano, kašiku po kašiku po kašiku belanaca  dodavati i mešati pažljivo.
Smesu sipati u korpice i peći 8 minuta.
Ostaviti da se prohladi, te otopiti ostatak čokolade, i premazati svaki cupcake. Ostaviti da se čokolada stegne. Umutiti sa stevijom pavlaku i filovati svaki kolačić. Sledeće što vam preostaje da uživate u preukusnoj čokoladnoj čaroliji.






петак, 23. децембар 2016.

Ćufte u korpicama od sira


Evo savršenog predloga, kako na drugačiji način napraviti i servirati ćufte. Pala mi je na pamet jedna ideja, kako bih mogla napraviti korpice od sira, i u njih stavljati mesne loptice, te ih tako umakati u sos. Nije li savršen predlog da potpuno "obično" jelo ukrasite novim odelom.
S toga odmah prelazim na recept.

Potrebni sastojci :
400 gr mlevenog junećeg mesa
so morska po ukusu
biber krupno mleveni po ukusu
1 kašičica kurkume
1 manja glavica crnog luka
200 gr punomsanog tvrdog sira
sporo pečeni paradajz ( izblendiran )
1 kašika maslinovog ulja
sušeni origano

Priprema :
Luk očistiti i iseći na kockice. Njemu dodati mleveno meso, so biber, kurkumu,sve dobro promešati i ostaviti da odstoji u frižideru oko 20-ak minuta.
Za to vreme možete korpice od sira.
Narendati sir, i stavljati manje gomilice na pek papir. Rerna treba da je zagrejana na 160 stepeni. Kada se sir otopi, izvaditi iz rerne i staviti ga preko čašica ili kalupa za muffine i ostaviti da se prohladi. Sada možete povećati temperaturu rerne na 200 i peći ćufte , takođe na papiru za pečenje.
Dok se ćufte peku napravite sos od sporo pečenog paradajza, tako što ćete paradjz staviti u blender, izblendirati ga. U tiganj sipajte maslinovo ulje, i na njemu kratko propržite sos, i pospite malo origana.
Sada vam preostaje da sirne korpice napunite ćuftama, sos stavite u činiju, i umačete u nju savršene ćufte. Uživajte u neobičnom ručku. Prijatno !


Korbaciky sir


Korbaciky sir je sir iz Slovačke. Polu tvrdi je sir, koji se dimi i od njega se prave trakice koje se na kraju vežu u kiku. Veoma je slan, a savršeno je predjelo uz fino crveno vino. Ne može se nabaviti po domaćim marketima, s toga ako ikada budete u Slovačkoj, obavezno ga probajte.
Uz pršutu, masline i kisele krastavce može vas  lepo zasititi.
Slovaci i Rusi ga obično jedu uz pivo, ali se presavršeno slaže i uz čašu vina.
Eto vam jednog predloga, ako vas put nanese u te krajeve.