Brokoli
je veoma važna namirnica za sve one koji vode računa o svom zdravlju. U svom sastavu sadrži kalijum, kalcijum,
fosfor, magnezijujm, natrijum, gvozdje, cink, hrom, vitamine C, A, E, K,
B1, B2, B6, B9, mnoštvo flavonoida i enzima.
Brokoli je poreklom iz Italije pa je ovo povrće dobilo naziv po italijanskoj
reci broccolo, što u prevodu znači "grana". Danas je u upotrebi širom sveta, može se jesti sirovo (kao salata), ili kuvano. Da bi se postigla
sto veca iskoriscenost dragocenih materija, brokoli je najbolje jesti u
sirovom stanju ili nakon vrlo kratkog kuvanja na pari. Redovnom i pravilnom
upotrebom ove namirnice možemo sačuvati i unaprediti svoje zdravstveno stanje
organizma. Poznato je da ova biljka može biti dobra prevencija protiv
raka, pogotovo raka debelog creva, dojke i pluća.
Zbog visokog nivoa C vitamina i aminokiselina brokoli jača imuni sistem,
stiti organizam od slobodnih radikala i podstiče izbacivanje mokraćne kiseline
iz tela.
Visok nivo kalijuma u ovoj biljci pomaže pravilnom funkcionisanju nervnog
sistema i mozga.
Dugotrajnom konzumacijom ovog povrća može se usporiti proces starenja organizma.
Potrebni sastojci :
500 gr brokolija
150 gr slanine
1 šolja iseckanih indijskih oraha
1 pavlaka
100 gr domaćeg majoneza
2 kašike meda
2 kašike jabukovog sirćeta
2 kuvana jaja
parmezan
Priprema :
Brokoliju iseći cvetiće i kratko obariti. Slaninu ispeći na pek papiru i kad se prohladi izlomiti. u činiji pomešati pavlaku , majonez, med i sirće i sve pomešati. Jaja prokuvati i iseći na četvrtine. Indijski orah sitno iseckati. U činiju poređati brokoli , jaja i slaninu sve preliti umakom, i posuti indijskim orahom i parmezanom. Ostaje vam samo da uživate u ovom ukusnom obroku. Prijatno !
Нема коментара:
Постави коментар