Translate

среда, 21. децембар 2016.

Punjene zapečene paprike


Punjene paprike obožavam. Pala mi je na pamet ideja, kako bi bilo da ih još "začinim" sa sirom. Mmmm to je jedna predivnoća. Zaista su preukusne.
Pripremila sam ih na potpuno isti način kao i klasične punjene paprike, naravno bez pirinča.
S toga odmah prelazim na recept .
Potrebni sastojci :
6 dugačkih crvenih paprika
50 gr putera
1 veća glavica crnog luka
500 gr mlevenog junećeg mesa
1 šargarepa
100 gr slanine
6 paradajza
morska so po ukusu
šareni krupno mleveni biber po ukusu
1 kašičica kurkume
rukola
200 gr punomasnog sira po izboru ( rendanog )
Priprema:
Šargarepu oprati, očistiti i izrendati je na krupno rende. Luk očistiti i seći na kockice. Slaninu iseći na kockice. 1 paradajz oprati i iseći na kockice.
U tiganj u kome ćete praviti nadev za paprike stavite puter i kada se otopi dodati šargarepu koju ćete kratko propržiti. Zatim dodajte luk, te i njega kratko izdinstajte. Nakon toga dodajte slaninu koju ćete izdinstati 2 minuta, zatim dodati mleveno meso i iseckani paradjz i začine. Dodati  50 ml vode i dinstati poklopljeno uz kratko mešanje da vam ne zagori nadev, sve dok sva voda ne ispari.
Kada je nadev gotov, skloniti ga sa strane i dok se hladi pripremiti paprike. Paprikama odstraniti vrh sa petiljkom i očistiti ih od semenki. Kada je fil prohlađen punite kašikom paprike, tako da ih skroz napunite mesnim nadevom. Ostatk paradajza operite i isecite 6 kolutava koje ćete iskoristiti za "poklopac" na paprikama. Paprike poređajte u vatrostalnu činiju, a njihov vrh gde se nalazi meso stavite "poklopce" od paradajza. Ostatak paradajza isecite na kriške i stavite između paprika kako bi poprimile ukus paradajza i bile sočnije, Sve to prelijte sa oko 100 ml vode.
Pecite poklopljene paprike na 200 stepeni, gornji i donji grejač oko sat vremena. 
 Kada su gotove, ostaviti da se malo prohlade, te ih preseći na pola. Izrendati sir, po izboru punomasni. Ja sam se odlučila ovoga puta za ovičiji tvrdi sir. Staviti na papir za pečenje i zapeći 10 do 15 minuta u rerni na 200 stepeni, dok se sir ne otopi.
Eto sjajnog predloga, kako da potpuno drugačiji način jedete punjene paprike.
Zaista sam uživala, i rado ću ponoviti.
Uživajte.