Translate

петак, 9. децембар 2016.

Carska caesar salata


Kako je lepo kada možete uživati u dresinzima koji su preukusnu i obogaćuju apsolutno svaku salatu. Evo neprevaziđene Caesar salate. Wow, kakavog je ukusa, oduševila sam se, i ni trunku nisu nedostajali krutoni ☺.

Potrebni sastojci :
1/2 glavice iceberg salate
300 gr pilećeg filea
4-5 parčeta slanine
1 kašika gran padana rendanog
3 kašike domaćeg majoneza
1 kašičica limunovog soka
1 kašika dijon senfa
3 manja inćuna
1 kašičica kapara
so morska po ukusu
biber krupno mleveni
1 kašika putera
Priprema :
Salatu iseći na trakice i oprati, te je možete tako staviti u frižider, kako bi bila što hrsakvija, dok pripremate ostale sastojke. Onda možete preći na pripremu dresinga. U blender sipati majonez, limunov sok, dijon senf, inćune i kapar. Sve izmiksati i ostaviti u frižiderudok se priprema piletina i slanina.
Tanke parčiće slanine, propržiti, na suvo. Pileći file iseći na šnicle i propržiti posoljene i pobiberene na puteru. Kada porumeni sa obe strane, iseći dijagonalno po širini na trakice. U činiju poređati salatu, preko staviti slaninu i piletinu, dodati dresing i narendan sir. Meni se toliko svidelo, da sam morala jesti dva puta za redom ( u razmaku od nekoliko sati, da ne bude zabune ) ☺



LCHF zapečena sarma


Kako bez sarme ? Ranije nismo mogli zamisliti decembar, samim tim i novogodišnje blagdane bez njenog veličanstva - sarme. S toga pređimo na recept.

Potrebni sastojci :
1 velika glavica kiselog kupusa
1 kg mlevenog junećeg mesa
1 glavica luka
2 - 3 čena belog luka
2 kašike masti
1 kašika crvene mlevene paprike
1 jaje
so morska po ukusu
biber krupno mleveni po ukusu
6-7 lovorovog lista
malo suve slanine

Priprema :
Luk očistiti iseći na kockice. Beli luk takođe. Na masti propržiticrni i beli luk, te dodati meso. Posoliti, pobiberiti i dodati papriku. Pred kraj dodati jaje, kako bi se smesa povezala. Glavicu kupusa malo oprati , te odvajati listove. Na svaki list staviti 2-3 kašike nadeva, te uviti u sarmu.
Na dno vatrostalne činije poređati listove kupusa, te preko složiti sarme, preliti sa dve kašike otopljene masti, a preko posuti mlevenu papriku. Preliti sa malo vode, dodati suvu slaninu i lovorov list. Peći u zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko sat  vremena, te izvaditi iz rerne, pa okrenuti stranu svake sarme i peći još sat vremena. Ja sam stavila foliju preko vatrostalne i ispale su savršene. 

Potaž od tikvica


Ima li išta lepše od toplog potaža, po prohladnom vremenu. Evo jedne ideje za preukusan, kremast potaž od tikvica, koji će vas prijatno iznenaditi njegovim ukusom. Ima samo dva sastojka + puter. Pređimo odmah na recept.

Potrebni sastojci :
2 tikvice
1 glavica crnog luka
1 kašika putera
vlašac
so morska po ukusu
biber šareni krupno mleveni

Priprema :
Tikvicu oprati i odstraniti joj oba kraja, te iseći na kockice ( neoljuštenu ). Luk očistiti, te iseći na kockice. Na puteru, kratko prodinstati luk, dodati tikvice ,i njih kratko prodinstati, te naliti toliko vode da prekrije povrće. Kuvati dok tikvica ne omekša, Posoliti i pobiberiti i izblendirati u potaž. Vratiti u šerpu i još nekih 2 minuta prokuvati. Ukrasiti sa vlašcem. I sada preostaje da uživate u toplom, ukusnom potažu.